Mleko i produkty mleczne a trądzik

Mleko i produkty mleczne a trądzik

Istnieje wiele mitów na temat wpływu diety na skórę. Niepodważalny jest fakt, że to, co i w jakiej ilości jemy, ma wpływ na stan naszej cery.

Istnieje wiele badań, które potwierdzają wpływ mleka na występowanie trądziku[1].

Jak to się dzieje?

Mleko powoduje:

  • wzrost czynnika IGF-1 (insulinopodobnego czynnika wzrostu 1), który wpływa na większą produkcję łoju;
  • wzrost poziomu insuliny ze względu na wysoki indeks glikemiczny mleka[2,3].

Co zaostrza zmiany trądzikowe?

Najprawdopodobniej czynnikiem zaostrzającym trądzik jest serwatka – białko występujące w mleku. Jest bogate w leucynę, która zaostrza trądzik poprzez wpływanie na wydzielanie androgenów, lipogenezę w obrębie gruczołu łojowego oraz proliferację naskórka[4].

Czy każde mleko szkodzi?

Badacze stwierdzili, że najbardziej niekorzystny wpływ na skórę ma mleko odtłuszczone, które zawiera najwięcej białka. Ponadto w procesie technologicznym zostaje ono pozbawione estrogenów i progesteronu, które działają korzystnie na łagodzenie zmian trądzikowych[5].

Biorąc pod uwagę opinie ekspertów, lepszym wyborem będzie picie mleka z wyższą zawartością tłuszczu.

Czy produkty bez laktozy pomogą?

Nie zbadano związku pomiędzy dietą bez laktozy a złagodzeniem zmian trądzikowych. Głównym czynnikiem zaostrzającym trądzik jest białko serwatkowe, a nie laktoza, która jest dwucukrem. Produkty bez laktozy nie rozwiążą problemu[2,3].

Koktajle białkowe – czy to dobry wybór?

Popularne odżywki białkowe stosowane jako suplementy również zawierają białko mleka serwetkowego, co może nasilać objawy trądziku[6].Warto zatem rozważyć odżywki zawierające białko roślinne.

Czy trzeba rezygnować całkowicie z produktów mlecznych?

Nie trzeba. Warto wprowadzić do diety produkty mleczne fermentowane, które zawierają białko: laktoferynę i bakterie Lactobacillus. Mają one korzystny wpływ na zmniejszenie stanu zapalnego skóry i produkcji łoju. Laktoferyna utrudnia również kolonizację bakterii Propionibacterium acnes, które bytują na skórze[7].

Złote rady dietetyka: 

W pierwszej kolejności zadbaj o zbilansowaną dietę – jeśli jesz dużo słodyczy czy fast foodów, to rezygnacja z nabiału nie pomoże.

  • Prowadź dzienniczek obserwacji – obserwuj i zanotuj, po których produktach wystąpiło nasilenie objawów.
  • Zwróć uwagę na ilość produktów mlecznych, które spożywasz w ciągu dnia. Może jesz ich za dużo?
  • Wybieraj produkty półtłuste lub tłuste, które zawierają mniejsze ilości białka serwatkowego.
  • Dostosuj ilość produktów mlecznych w diecie indywidualnie do siebie.

Bibliografia:

1. Burris J, Rietkerk W, Woolf K. Acne: The Role of Medical Nutrition Therapy. J Acad Nutr Diet. 2013;113(3):416–430. doi:10.1016/j.jand.2012.11.016

2. Fiedler F, Stangl GI, Fiedler E, Taube KM. Acne and nutrition: A systematic review. Acta Derm Venereol. 2017;97(1):7–9. doi:10.2340/00015555-2450.

3. Grossi E, Cazzaniga S, Crotti S, i in. The constellation of dietary factors in adolescent acne: A semantic connectivity map approach. J Eur Acad Dermatology Venereol. 2016;30(1):96–100. doi:10.1111/jdv.12878.

4.Melnik BC. Linking diet to acne metabolomics, inflammation, and comedogenesis: an update. Clin Cosmet Investig Dermatol 2015, vol. 8: 371-388.

5.  Adilson C, Thais Abdalla M. Acne and diet: truth or myth?, 2010.

6. Burris J, Rietkerk W, Woolf K. Acne: The role of medical nutrition therapy. J Acad Nutr Diet 2013, vol. 113(3): 416-430.

[7]  Kucharska A, Szmurło A, Sinska B. Significance of diet in treated and untreated acne vulgaris. Adv Dermatol Allergol 2016, vol. 33(2): 81-86

Moja strona internetowa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Dzięki nim mogę indywidualnie dostosować stronę do Twoich potrzeb. Każdy może zaakceptować pliki cookies albo ma możliwość wyłączenia ich w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje. Akceptując ciasteczka - akceptujesz politykę prywatności. [polityka prywatności]